MANGO DELIGHT ( ताजा पके आम की रेसिपी )

HINDI 

आम रसदार पेड़ों का फल (ड्रूप) है जो फूलों के पौधे जीनस मंगिफेरा से संबंधित उष्णकटिबंधीय पेड़ों की कई प्रजातियों से उत्पन्न होता है, जो कि ज्यादातर अपने खाद्य फलों के लिए खेती की जाती है और भारत में यह न केवल कारखानों में बल्कि घर पर भी कई तरह से उपयोग किया जाता है। आज आम की विधि पेश कर रहे हैं जिसे घर पर आजमा सकते हैं और आपको ज़रूर पसंद आएगा।

  
                                                                     सामग्री
1. 1 किलोग्राम आम।
2. 3 बड़ा चम्मच वेनिला कस्टर्ड पाउडर।
3. 3 बड़ी चम्मच चीनी।
4. 1 कप दूध।
5. 1 चम्मच पाउडर इलायची।
                                                                       तरीका
1. सबसे पहले आम का गूदा निकाल लें और इसे ग्राइंडर में तब तक पीसें जब तक कि गूदा जूस में परिवर्तित न हो जाए।

2. अब कस्टर्ड, चीनी, और दूध लें और उन्हें एक पैन में डालें और उन्हें मिला लें। अब धीमी आंच पर गैस चूल्हे पर पैन रखें।

3. जब कस्टर्ड, चीनी और दूध का घोल गाढ़ा हो जाए तो आंच बंद कर दें और उस पर इलायची पाउडर छिड़क दें।

4. अब इसमें धीरे-धीरे आम के गूदे का रस मिलाएं और घोल को लगातार चलाते रहें। इसे फ्रीजर में जमने के लिए रख दें।

  जमने के बाद इसे सर्व करें और आप इसे परोसते समय स्ट्रॉबेरी और ड्राई फ्रूट्स से गार्निश कर सकते हैं।

                                                       स्टे सेफ, स्टे हेल्थ।

ENGLISH

   A Mango is a juicy stone fruit (drupe) produced from numerous species of tropical trees belonging to the flowering plant genus Mangifera, cultivated mostly for their edible fruit and in India it uses in many ways not only in factories but also at home. Today we are presenting a new mango delight which you can try at home and you will definitely will love it.                                             

  

                                                                     INGREDIENTS

1.  1 kilogram Mango. 
2. 3 big spoon vanilla custard powder.
3. 3 big spoon sugar.
4. 1 cup milk.
5. 1 spoon powder cardamom.

                                                                       METHOD

1. First take out mango pulp and grind it in grinder till the pulp convert into juice.

2. Now take custard, sugar, and milk and put them in a pan and whip them well. Now put the pan on the gas stove at low flame.

3. When the solution of custard, sugar, and milk become viscous, turn off the flame and sprinkle cardamom powder on it.

4. Now slowly-slowly mix mango pulp juice in it and stir the solution continuously. Put it in the freezer for freeze.

  After freezing, serve it and you can garnish it with strawberries and dry fruits while serving.

                                                       STAY SAFE, STAY HEALTHY.


             

Comments