HINDI
एक दक्षिण एशियाई अचार, जिसे आचार, आचार या आचार के रूप में जाना जाता है, एक नमकीन भोजन है, जो भारतीय उपमहाद्वीप का मूल है, जो विभिन्न प्रकार के सब्जियों और फलों से बना है, विभिन्न भारतीय मसालों के साथ-साथ नमकीन, सिरका या खाद्य तेलों में संरक्षित है। आज हम भारत के सबसे प्रसिद्ध अचार हरी मिर्च का अचार सीखते हैं जो कि कम से कम तेल के साथ बनता है और स्वादिष्ट होता है।
सामग्री
1. 250 ग्राम अचार वाली मिर्च।
2. 4 चम्मच काली सरसों।
3. 3 छोटे चम्मच नमक।
4. 1 छोटा चम्मच जीरा।
5. 1 छोटा चम्मच सौंफ।
6. 6 चुटकी हींग।
7. 1 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर।
8. 5 चम्मच तेल।
9. 2 चम्मच सिरका।
10. 1 छोटा चम्मच मेथी पाउडर।
तरीका
अचार के लिए पकी मिर्च लें। उन्हें अच्छी तरह से धो लें और मिर्च की डंडी को बाहर निकाल दें और अब उन्हें सूती कपड़े की मदद से पोंछ दें। अब जीरा, मेथी पाउडर, हींग, और सरसों को तवे पर बेक करें ताकि मसालों की नमी निकल जाए। इसके बाद सभी मसालों को ग्राइंडर में पीस लें और सभी को एक बड़ी प्लेट में रख लें। दूसरी ओर तेल गरम करें और इसे ठंडा होने के लिए छोड़ दें। मसाले में तेल मिलाएं और इसमें सिरका भी मिलाएं। अब मिश्रण को मिर्चों में भरें और एक एयर टाइट कंटेनर में रख दें। जार को लगभग 2-3 दिनों के लिए धूप में रख दें, इससे मिर्च का स्वाद अधिक स्वादिष्ट होगा और यह अधिक समय तक खाने योग्य रहेगा।
ध्यान दें: यदि आपको अचार की मिर्च नहीं मिलती है तो आप किराने की दुकान से सामान्य मिर्च खरीद सकते हैं और मोटी मिर्च निकाल सकते हैं और पतली मिर्च के लिए आप बस फिर काट सकते हैं और मसालों के मिश्रण को छिड़क सकते हैं। बीच-बीच में कंटेनर को हिलाते रहें। सुरक्षित रहें, स्वस्थ रहें
ENGLISH
A South Asian pickle, known as achar, aachar or achaar, is a pickled food, native to the Indian subcontinent, made from a variety of vegetables and fruits, preserved in brine, vinegar, or edible oils along with various Indian spices. Today we learn the most famous pickle of India green chili pickle which is easy to make and delicious with minimum amount of oil.
INGREDIENTS
1. 250 gram pickle chili.
2. 4 tablespoon black mustard.
3. 3 small spoon salt.
4. 1 small spoon cumin.
5. 1 small spoon anise.
6. 1 pinch asafoetida.
7. 1 small spoon turmeric powder.
8. 5 tablespoon oil.
9. 2 tablespoon vinegar.
10. 1 small spoon fenugreek powder.
METHOD
Take ripe chilies for pickle. Wash them well and pluck out the pedicel of chilies now wipe them with the help of cotton cloth. Now bake the cumin, fenugreek powder, asafoetida, and mustard on the griddle so that moisture of spices can be remove. After that grind all spices in a grinder and put all of them in a big plate. On other hand heat the oil and leave it for cool down. Mix the oil in the spices and also mix vinegar in it. Now fill the mixture in chilies and put them in a air tight container. Put the jar in the sun fr about 2-3 days, by it the taste of chilies will be more tasty and it will remain edible for more time.
NOTE: If you do not get pickle chilies which is thick then you can buy normal chilies from grocery shop and pick out thick chilies and for thin chilies you can simply cut then and sprinkle the mixture of spices. Keep shaking the container in between.
STAY SAFE, STAY HEALTHY
👌👌👌
ReplyDeleteTasty and crispy👌👌...keep posting👍
ReplyDeleteBahut tasty
ReplyDelete👌👌👌👌गजब recipy
ReplyDelete😋😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
ReplyDeleteAreee🔥🔥🔥
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