VANILLA ICE CREAM
आइसक्रीम दुनिया भर में सबसे प्यारा फ्रोजन डेज़र्ट है। इसके कई स्वाद हैं जैसे चॉकलेट, वेनिला, आम, बटरस्कॉच और कई और अधिक है। लेकिन वेनिला स्वाद है जो सभी को पसंद है। यह विटामिन और खनिजों के साथ है और आपकी रोग प्रतिरोधक शक्ति और अधिक बढ़ा देता है। लेकिन जो फायदा मुझे सबसे ज्यादा पसंद है, वह आपको खुशी देता है। यह घर पर बनाना बहुत आसान है और बहुत स्वादिष्ट है।
यहाँ विधि है
सामग्री
1. 1 लीटर फुल क्रीम दूध 5 लोगों के लिए।
2. 9 कप चीनी।
3. 4 चम्मच वनीला फ्लेवर कस्टर्ड।
4. सूखे मेवों को बारीक काट लें।
तरीका
गैस चूल्हे पर दूध रखें और आंच को मध्यम कर दें और चीनी डालकर अच्छी तरह मिलाएँ। दूसरी तरफ 1/3 कप दूध में वनीला कस्टर्ड मिलाएं, अब गर्म दूध में वनीला घोल डालें और इसे अच्छी तरह से हिलाएं और फिर आंच बंद कर दें। अब इसमें ड्राई फ्रूट्स डालें और इसे ठंडा होने दें। जब यह ठंडा हो जाएगा तो दूध गाढ़ा हो जाएगा। अब पूरे घोल को दूसरे कटोरे में डालें और इसे एल्युमिनियम फॉयल से ढक दें ताकि क्रिस्टल आपकी आइसक्रीम में न बने। अब इसे 2 घंटे के लिए फ्रीज करें और आपकी आइसक्रीम परोसने के लिए तैयार है। स्ट्राबेरी या कुछ चोको चिप्स या चोको सिरप के साथ इसे सर्व करें।
ध्यान दें: यदि आप आइसक्रीम को अधिक नरम और मलाईदार चाहते हैं, तो फ्रीजर से आधे जमे हुए आइसक्रीम को बाहर निकालें और इसे पीसकर फिर से फ्रीजर में रखें। जब आप अपनी जमी हुई आइसक्रीम को बाहर निकालेंगे तो यह अधिक मलाईदार और मुलायम होगी।
Ice cream is worldwide most lovable frozen dessert. It is of many flavors such as chocolate, vanilla, mango, butterscotch and many more. But vanilla is one of the flavor which is loved by everyone. It is laded with vitamins and minerals and boost your immunity and many more. But the benefit which I love the most is it makes you happier. It is easy to make at home and very delicious.
HERE'S THE RECIPE↓↓↓↓
INGREDIENTS
1. 1 liter full cream milk for 5 people.
2. 9 cup sugar.
3. 4 teaspoon vanilla flavored custard.
4. finely copped dry fruits.
METHOD
Put milk on the gas stove and on boil medium the flame and add sugar and mix it well. On other hand mix vanilla custard in 1/3 cup milk, now pour the vanilla solution in hot milk and stir it well and then off the flame. Now add dry fruits and let it be cool down. When it cool down then milk will be thicken. Now pour the whole solution in another bowl and cover up it with aluminium foil so that crystal will not create in your ice cream. Now freeze it for 2 hours and your ice cream is ready to serve. while serving garnish it with strawberry or some choco chips or choco syrup.
NOTE: If you want the ice cream more soft and creamy, then take out half frozen ice cream from the freezer and grind it grinder and again keep it in freezer. When you take out your frozen ice cream it will be more creamy and soft.
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